Barbaresco D.O.C.G. 2021 ORGANIC
Kód: 52Detailní popis produktu
Famiglia Rivetti Barbaresco DOCG 2021 ORGANIC
Barbaresco – královna Piemontu ve vaší sklence.
Lahev Famiglia Rivetti Barbaresco DOCG 2021 je suché červené víno z proslulé piemontské apelace Barbaresco (severní Itálie), konkrétně z obce Neive. Vyrábí se ze 100% odrůdy Nebbiolo z organicky obdělávaných vinic osázených keři starými přes 70 let. Víno zrálo 18 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu podle tradiční piemontské metody, což mu zajistilo jemné třísloviny a elegantní tělo. Barva vína je průsvitná granátově červená s cihlovými odlesky na okraji sklenky. Výsledkem je noblesní plně strukturované víno s bohatou komplexností, které skvěle odráží terroir Barbaresca – jeho kvalitu ostatně dokládá i vynikající hodnocení 91 bodů od vinařského kritika Jamese Sucklinga.
Parametry
Jak chutná toto víno?

Třešně
Šťavnaté peckové ovoce tvořící ovocný základ tohoto vína.

Jahody
Svěží tóny zralých jahod typické pro mladé Barbaresco.

Růže
Okouzlující aroma růží dodává vínu elegantní tón.

Fialka
Jemné fialkové tóny podtrhují květinovou eleganci vína.

Maliny
Šťavnaté tóny malin přinášejí vínu svěží kyselkavost.

Bylinky (šalvěj)
Drcené bylinky se svěžím nádechem, podtrhují ovocnost.

Dub (velké slavonské sudy)
Jemná kořenitost ze zrání v botti; bez výrazné vanilky či toastu.

Koření
Jemné tóny sladkého koření a pepře vyvažují ovocnost.

Lékořice
Nasládlá anýzová nuance dodávající vínu hloubku.

Zemitost
Jemná „otočená zem” dodává komplexitu a suchý akcent.

Lanýž (po archivaci)
Typicky se rozvíjí až po několika letech zrání v lahvi.

Lesní podrost (po archivaci)
Tóny mechu a spadaného listí se objevují s vyzráváním.

Kůže (po archivaci)
Jemné kožené tóny se rozvíjejí až po delším ležení.

Tabák (po archivaci)
U mladého ročníku 2021 spíše nevýrazné; projeví se časem.
Hodnocení odborníků
Doporučujeme ochutnat

Barbaresco D.O.C.G. Froi ORGANIC
Suché červené víno „královna Piemontu” 14%; vůně zralých třešní, růží a fialek.
Přejít na produkt
Barbaresco D.O.C.G. Riserva Serraboella ORGANIC
Suché červené víno „královna Piemontu” 14%; sušená růže, třešně a maliny, lékořice.
Přejít na produkt
Barolo D.O.C.G. ORGANIC - Limitovaná edice
Červené suché víno „král Piemontu” 14,5 %; vůně sušených růží, třešní.
Přejít na produkt
Barbera d’Alba D.O.C. Sup. Serraboella ORGANIC
Suché červené víno pochází z 75letých keřů 15%; s vůní višní, švestek a fialek.
Přejít na produkt
Langhe Nebbiolo D.O.C. Avene ORGANIC
Červené suché víno z vysoko položené vinice 14 %; višně a maliny, tóny růže.

Langhe Pinot Nero D.O.C. ORGANIC
Červené suché víno rok zraje v rakouském dubu 13,5 %; vůně třešní, malin a růže.

Barbera d’Alba D.O.C. Senza Segreti ORGANIC
Suché červené víno 14,5 %; čistě ovocná s vůní třešní, lesních plodů a fialek.
Přejít na produkt
Barbera d’Alba D.O.C. Froi ORGANIC
Suché červené víno 14,5 %; vůně černých třešní, švestek a růží, dotek lékořice.
Přejít na produktVinařská obec Neive v Piemontu
Neive patří mezi tři slavné obce apelace Barbaresco (vedle městečka Barbaresco a Treiso). Rozkládá se na malebných svazích regionu Langhe v severozápadní Itálii a je proslulé produkcí komplexních, elegantních vín Nebbiolo. Vinice se zde nacházejí na vápenito-jílovitých půdách bohatých na fosilní sedimenty, v ideální nadmořské výšce kolem 250–350 m n. m., kde hrozny vyzrávají pomaleji a získávají intenzivní aromatický profil. Místní terroir tak dává vzniknout vínům s výraznou minerální stopou, finesou a dlouhověkostí.
Stará vinice v Neive
Vinařství Massimo Rivetti obhospodařuje v Neive staré vinice osázené odrůdou Nebbiolo před více než sedmi dekádami. Keře staré kolem 70 let poskytují sice jen nízké výnosy hroznů, avšak o to koncentrovanější a kvalitnější surovinu. Hrozny ze starých vinic propůjčují vínu mimořádnou hloubku chuti a komplexitu, jaké mladší výsadby nedosahují. Hluboko sahající kořeny těchto keřů čerpají z půdy cenné minerální látky a zvyšují odolnost vůči výkyvům počasí – výsledkem je harmonické víno věrně odrážející jedinečný terroir.
Tradiční zrání na sudu
Rodina Rivetti zůstává věrná klasické piemontské škole výroby Barbaresca. Místo malých barikových sudů používá při zrání vína velké slavonské dubové sudy (botti), ve kterých Barbaresco odpočívá celých 18 měsíců. Tento způsob zrání zjemňuje přirozeně vysoké třísloviny Nebbiola, aniž by potlačil jeho jemné odrůdové aroma výrazným vlivem dřeva. Slavonský dub propůjčuje vínu jen lehký dotek kořenitosti a vanilky, takže v chuti vyniká čistá elegance a charakter odrůdy. Víno díky tomu působí dokonale vyváženě a harmonicky – je přístupné již v mládí, a přitom si uchovává potenciál k archivaci.
Gastronomické párování
Barbaresco z obce Neive se výtečně hodí k výrazným pokrmům italské i mezinárodní kuchyně. Skvěle doprovodí pečenou zvěřinu nebo kvalitní hovězí steak – výrazné třísloviny vína se snoubí s bílkovinami v mase a chuť se krásně zakulatí. V Piemontu se Barbaresco tradičně podává k lanýžovým specialitám; víno dokáže zvýraznit jedinečnou chuť pokrmů s bílými lanýži, jako je krémové lanýžové rizoto nebo těstoviny tagliolini al tartufo. Skvělou souhru chutí vytvoří také s houbovým ragú či s výběrem vyzrálých sýrů – zkuste jej například s parmazánem, pecorinem nebo místním sýrem Castelmagno. Díky své komplexnosti však toto víno obstojí i samostatně, při pomalém vychutnávání.

Servírování a archivace
Aby vynikly všechny nuance tohoto vína, doporučujeme jej před podáváním alespoň na hodinu dekantovat. Ideální teplota servisu je kolem 18 °C – při ní se plně rozvine bohaté aroma i sametová struktura vína. Podávejte je ve větší sklenici na červené víno (nejlépe typu burgundského kalichu), která umožní Nebbiolu nadechnout se a rozvinout vrstvy vůní. Toto Barbaresco ročníku 2021 si můžete vychutnat už nyní, ale má i výborný potenciál zrání. V dobře temperovaném sklepě lze láhve archivovat 10–15 let od sklizně (tj. přibližně do roku 2035), a nechat tak víno dále zušlechťovat a rozvíjet jeho komplexnost.

Související články
Barbaresco: elegantní tvář odrůdy Nebbiolo
Prozkoumejte, v čem tkví jedinečnost Barbaresca a jak se liší od svého slavnějšího protějšku Barola. Poznejte historii, terroir a styl této „královny Piemontu”.
Přejít na článekTradiční párování vín z Piemontu s místní kuchyní
Zjistěte, jaké pokrmy se v Piemontu tradičně servírují k velkým vínům jako Barolo či Barbaresco. Objevte dokonalé kombinace lanýžů, těstovin a sýrů s ušlechtilým Nebbiolem.
Přejít na článek
Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!
Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další. Čím více nakoupíte tím více ušetříte!
Zjistit podrobnostiBuďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.