Barbaresco D.O.C.G. 2021 ORGANIC

Kód: 52
Více za méně
958 Kč
Na dotaz
Množstevní sleva
1 - 2 ks
958 Kč / ks
3 - 5 ks = sleva 3 %
929,26 Kč / ks
6 a více ks = sleva 5 %
910,10 Kč / ks
Ušetříte 0 Kč

Elegantní suché Barbaresco DOCG 2021 (14,5 % obj.) s jemnými taniny, vůní fialek a třešní a dlouhým, sametovým závěrem.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Famiglia Rivetti Barbaresco DOCG 2021 ORGANIC

Barbaresco – královna Piemontu ve vaší sklence.

Lahev Famiglia Rivetti Barbaresco DOCG 2021 je suché červené víno z proslulé piemontské apelace Barbaresco (severní Itálie), konkrétně z obce Neive. Vyrábí se ze 100% odrůdy Nebbiolo z organicky obdělávaných vinic osázených keři starými přes 70 let. Víno zrálo 18 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu podle tradiční piemontské metody, což mu zajistilo jemné třísloviny a elegantní tělo. Barva vína je průsvitná granátově červená s cihlovými odlesky na okraji sklenky. Výsledkem je noblesní plně strukturované víno s bohatou komplexností, které skvěle odráží terroir Barbaresca – jeho kvalitu ostatně dokládá i vynikající hodnocení 91 bodů od vinařského kritika Jamese Sucklinga.

Parametry

Odrůda
100 % Nebbiolo
Alkohol
14,5 % obj.
Zbytkový cukr
< 2 g/l (Extra Dry)
Teplota servírování
16–18 °C
Zrání
18 měsíců ve slavonském dubu
Metoda
Tradiční zrání v botti (velké sudy)
Region
Barbaresco DOCG, Neive, Piemonte
Objem
0,75 l

Jak chutná toto víno?

Třešně

Třešně

Šťavnaté peckové ovoce tvořící ovocný základ tohoto vína.

Primární chuť
Jahody

Jahody

Svěží tóny zralých jahod typické pro mladé Barbaresco.

Primární chuť
Růže

Růže

Okouzlující aroma růží dodává vínu elegantní tón.

Primární chuť
Fialka

Fialka

Jemné fialkové tóny podtrhují květinovou eleganci vína.

Primární chuť
Maliny

Maliny

Šťavnaté tóny malin přinášejí vínu svěží kyselkavost.

Primární chuť
Bylinky (šalvěj)

Bylinky (šalvěj)

Drcené bylinky se svěžím nádechem, podtrhují ovocnost.

Sekundární chuť
Dub (velké slavonské sudy)

Dub (velké slavonské sudy)

Jemná kořenitost ze zrání v bot­ti; bez výrazné vanilky či toastu.

Sekundární chuť
Koření

Koření

Jemné tóny sladkého koření a pepře vyvažují ovocnost.

Sekundární chuť
Lékořice

Lékořice

Nasládlá anýzová nuance dodávající vínu hloubku.

Sekundární chuť
Zemitost

Zemitost

Jemná „otočená zem” dodává komplexitu a suchý akcent.

Sekundární chuť
Lanýž (po archivaci)

Lanýž (po archivaci)

Typicky se rozvíjí až po několika letech zrání v lahvi.

Terciární chuť
Lesní podrost (po archivaci)

Lesní podrost (po archivaci)

Tóny mechu a spadaného listí se objevují s vyzráváním.

Terciární chuť
Kůže (po archivaci)

Kůže (po archivaci)

Jemné kožené tóny se rozvíjejí až po delším ležení.

Terciární chuť
Tabák (po archivaci)

Tabák (po archivaci)

U mladého ročníku 2021 spíše nevýrazné; projeví se časem.

Terciární chuť

Hodnocení odborníků

James Suckling
James Suckling
Vinařský kritik
Skvělé Barbaresco s intenzivní vůní fialek, červených třešní a koření. Středně plné tělo, sametové taniny a dlouhý, hladký závěr. Velmi dobře strukturované a vyvážené.
92 / 100
Zdroj recenze
Jeff Porter – Wine Enthusiast
Jeff Porter
Wine Enthusiast (2021)
Smysly přivítají vůně malinového likéru a bylinek, následované divokou růží, drcenými bylinkami, kandovanými třešněmi a sladkým kořením, přičemž zemité tóny krásně vyvažují víno pro dlouhodobý požitek.
88 / 100
Zdroj recenze
Kerin O’Keefe – Wine Enthusiast
Kerin O’Keefe
Wine Enthusiast (2018)
Vůně červených bobulí, divokých bylin a lesní půdy. Jemné třísloviny a jasná kyselinka vyvažují višně, granátové jablko a badyán.
91 /100
Zdroj recenze

Zobrazit více recenzí

Doporučujeme ochutnat

 

Vinařská obec Neive v Piemontu

Neive patří mezi tři slavné obce apelace Barbaresco (vedle městečka Barbaresco a Treiso). Rozkládá se na malebných svazích regionu Langhe v severozápadní Itálii a je proslulé produkcí komplexních, elegantních vín Nebbiolo. Vinice se zde nacházejí na vápenito-jílovitých půdách bohatých na fosilní sedimenty, v ideální nadmořské výšce kolem 250–350 m n. m., kde hrozny vyzrávají pomaleji a získávají intenzivní aromatický profil. Místní terroir tak dává vzniknout vínům s výraznou minerální stopou, finesou a dlouhověkostí.

 

Stará vinice v Neive

Vinařství Massimo Rivetti obhospodařuje v Neive staré vinice osázené odrůdou Nebbiolo před více než sedmi dekádami. Keře staré kolem 70 let poskytují sice jen nízké výnosy hroznů, avšak o to koncentrovanější a kvalitnější surovinu. Hrozny ze starých vinic propůjčují vínu mimořádnou hloubku chuti a komplexitu, jaké mladší výsadby nedosahují. Hluboko sahající kořeny těchto keřů čerpají z půdy cenné minerální látky a zvyšují odolnost vůči výkyvům počasí – výsledkem je harmonické víno věrně odrážející jedinečný terroir.

 

Tradiční zrání na sudu

Rodina Rivetti zůstává věrná klasické piemontské škole výroby Barbaresca. Místo malých barikových sudů používá při zrání vína velké slavonské dubové sudy (botti), ve kterých Barbaresco odpočívá celých 18 měsíců. Tento způsob zrání zjemňuje přirozeně vysoké třísloviny Nebbiola, aniž by potlačil jeho jemné odrůdové aroma výrazným vlivem dřeva. Slavonský dub propůjčuje vínu jen lehký dotek kořenitosti a vanilky, takže v chuti vyniká čistá elegance a charakter odrůdy. Víno díky tomu působí dokonale vyváženě a harmonicky – je přístupné již v mládí, a přitom si uchovává potenciál k archivaci.

 

Gastronomické párování

Barbaresco z obce Neive se výtečně hodí k výrazným pokrmům italské i mezinárodní kuchyně. Skvěle doprovodí pečenou zvěřinu nebo kvalitní hovězí steak – výrazné třísloviny vína se snoubí s bílkovinami v mase a chuť se krásně zakulatí. V Piemontu se Barbaresco tradičně podává k lanýžovým specialitám; víno dokáže zvýraznit jedinečnou chuť pokrmů s bílými lanýži, jako je krémové lanýžové rizoto nebo těstoviny tagliolini al tartufo. Skvělou souhru chutí vytvoří také s houbovým ragú či s výběrem vyzrálých sýrů – zkuste jej například s parmazánem, pecorinem nebo místním sýrem Castelmagno. Díky své komplexnosti však toto víno obstojí i samostatně, při pomalém vychutnávání.

Rizoto s lanýži

Servírování a archivace

Aby vynikly všechny nuance tohoto vína, doporučujeme jej před podáváním alespoň na hodinu dekantovat. Ideální teplota servisu je kolem 18 °C – při ní se plně rozvine bohaté aroma i sametová struktura vína. Podávejte je ve větší sklenici na červené víno (nejlépe typu burgundského kalichu), která umožní Nebbiolu nadechnout se a rozvinout vrstvy vůní. Toto Barbaresco ročníku 2021 si můžete vychutnat už nyní, ale má i výborný potenciál zrání. V dobře temperovaném sklepě lze láhve archivovat 10–15 let od sklizně (tj. přibližně do roku 2035), a nechat tak víno dále zušlechťovat a rozvíjet jeho komplexnost.

Dekanter a sklenička

Související články

 

Barbaresco: elegantní tvář odrůdy Nebbiolo

Prozkoumejte, v čem tkví jedinečnost Barbaresca a jak se liší od svého slavnějšího protějšku Barola. Poznejte historii, terroir a styl této „královny Piemontu”.

Přejít na článek
 

Tradiční párování vín z Piemontu s místní kuchyní

Zjistěte, jaké pokrmy se v Piemontu tradičně servírují k velkým vínům jako Barolo či Barbaresco. Objevte dokonalé kombinace lanýžů, těstovin a sýrů s ušlechtilým Nebbiolem.

Přejít na článek
Nebbio klub logo

Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!

Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další. Čím více nakoupíte tím více ušetříte!

Zjistit podrobnosti
5
3x
4
1x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
MV Avatar autora | 26.7.2025
skvela vyzrala chut

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Přístup pouze pro osoby starší 18 let

Víno čeká na ty, kteří dozráli.