Barbaresco D.O.C.G. Riserva Serraboella 2020 ORGANIC

Kód: 91
Více za méně
1 479 Kč
Na dotaz
Množstevní sleva
1 - 2 ks
1 479 Kč / ks
3 - 5 ks = sleva 3 %
1 434,63 Kč / ks
6 a více ks = sleva 5 %
1 405,05 Kč / ks
Ušetříte 0 Kč

Suché, noblesní Barbaresco D.O.C.G. Riserva Serraboella 2020 ORGANIC (alkohol čtrnáct procent); sušená růže, třešně a maliny, lékořice a jemný tabák, nádech lanýže; šťavnatá kyselina, pevné a jemně práškové třísloviny, velmi dlouhý minerální závěr.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Barbaresco D.O.C.G. Riserva Serraboella ORGANIC

Toto suché červené víno z odrůdy Nebbiolo pochází z prestižního cru Serraboella v obci Neive (apelace Barbaresco, severní Itálie). Rodinné vinařství Massimo Rivetti jej vyrábí pouze ve špičkových ročnících z hroznů nejstarší vinice Nebbiola (cca 60 let), kterou obhospodařuje v režimu organického zemědělství. Ručně sklízené hrozny procházejí pečlivou selekcí. Po fermentaci víno zraje celkem 4 roky v dubových sudech – nejprve 24 měsíců ve francouzských barrique sudech (z toho 1/3 nových, 2/3 použité jedenkrát) a následně další 2 roky ve velkém 2500 L sudu ze slavonského dubu. Teprve po této dlouhé cestě je Barbaresco stáčeno jako Riserva, představující vrcholnou řadu vinařství. „Bohatá chuť starých keřů Nebbiola – klasika zrozená k dlouhověkosti.“

Barva a vůně: Průsvitná granátová s cihlovým okrajem. Sušená růže a fialka, višně/třešně/maliny; postupně lékořice, tabák, lesní podrost, lehce železitá mineralita a nádech lanýže. Elegantní, vrstvené.

Chuť: Plné, pevně strukturované Nebbiolo. Jádro červeného ovoce s jemným kořením; vysoké, jemně práškové taniny, šťavnatá kyselina. Náznaky černého čaje, hořké čokolády a sušených švestek. Dlouhý, suchý, minerální závěr.

Servírování: 17–18 °C, dekantace min. 1 h. Velký burgundský kalich. Archivace 15–20 let (vrchol cca 2035+); skladovat naležato kolem 12 °C.

Gastronomie: Vyzrálé sýry (Parmigiano, Pecorino, Castelmagno), lanýžové tajarin/rizoto, dušená hovězí líčka, brasato, zvěřina, jehněčí. Skvělé i k pomalému popíjení po jídle.

Parametry

Odrůda
100 % Nebbiolo
Alkohol
14 %
Zbytkový cukr
< 3 g/l (suché)
Teplota servírování
16–18 °C
Zrání
4 roky v dubových sudech (2 roky barrique + 2 roky velký sud)
Region
Barbaresco D.O.C.G. (Cru Serraboella), Piemont, Itálie
Objem
0,75 l

Jak chutná toto víno?

Třešně

Třešně

Jádro červeného ovoce tvořící základ chuti tohoto Nebbiola.

Primární chuť
Jahody

Jahody

Sladké a svěží tóny čerstvých jahod ve vůni.

Primární chuť
Růže

Růže

Květinové aroma sušených růží dodává vínu eleganci.

Primární chuť
Fialka

Fialka

Hluboké květinové tóny typické pro Nebbiolo.

Primární chuť
Maliny

Maliny

Šťavnaté maliny propůjčují vínu svěží ovocnou kyselkavost.

Primární chuť
Dub

Dub

Jemné tóny koření a cedru z dlouhého zrání v sudech (nikoli výrazná vanilka).

Sekundární chuť
Lékořice

Lékořice

Nasládlá kořenitá nuance dodává vínu hloubku.

Sekundární chuť
Koření

Koření

Jemné tóny bílého pepře a hřebíčku.

Sekundární chuť
Černý čaj

Černý čaj

Jemně svíravý čajový tón se objevuje už v mladších ročnících.

Sekundární chuť
Divoké byliny

Divoké byliny

Bylinné a slané tóny podporují ovocné jádro.

Sekundární chuť
Lesní podrost

Lesní podrost

Mech, spadané listí a houbové tóny — rozvíjejí se s archivací.

Terciární chuť
Lanýž

Lanýž

Náznak už nyní; intenzivněji se projeví po delším zrání.

Terciární chuť
Tabák

Tabák

Suché listové tóny — typicky se objevují s lahvovým zráním.

Terciární chuť
Dehet (tar)

Dehet

Klasický tón Nebbiola; může se objevovat už v mládí, prohlubuje se zráním.

Terciární chuť
Sušené třešně

Sušené třešně

Koncentrovaný dojem červeného ovoce se zráním v lahvi.

Terciární chuť

Hodnocení odborníků

Jeff Porter – Wine Enthusiast
Jeff Porter
Wine Enthusiast
Výrazné tóny lesních jahod, divokých bylin a sevřeného poupěte růže se zpočátku pomalu uvolňují ze sklenky a naznačují velký potenciál vína. Na patře je oproti tomu již překvapivě poddajné, s hebkou třešňovo-malinovou ovocností, pevnou tříslovinou a doteky čajových lístků a zeminy. Lahodné už nyní, ale s časem se odmění dalším rozvojem.
92 / 100
Zdroj recenze
Wine Spectator
Wine Spectator
renomovaný vinařský magazín
Toto Barbaresco má čistý a lineární profil a vyznačuje se vůní a chutí růží, jahod, třešní, železa a podrostu. V závěru je napjaté a kompaktní a zanechává na dásních jemný nádech taninů.
93 / 100
Zdroj recenze
Monica Larner – Wine Advocate
Monica Larner
Wine Advocate (2022)
Ročník 2019: Plné tělo; víno nabízí aroma sušených třešňových slupek, černého rybízu, exotického koření a drceného bílého pepře. V ústech je hedvábné, s poddajnými tříslovinami a dlouhým závěrem.
93 / 100
Zdroj recenze
James Suckling
James Suckling
vinařský kritik
Lahev 2019: sušené květiny, kořeněná skříňka a pecky třešní ve vůni; na patře lehký náznak dehtu a pevné třísloviny. Z organicky pěstovaných hroznů. Nejlépe od roku 2025.
Zdroj recenze

Zobrazit více recenzí

Doporučujeme ochutnat

 

Vinařská oblast Barbaresco

Barbaresco je jednou z nejproslulejších apelací italského Piemontu a společně se sousedním Barolem představuje vrcholná vína z odrůdy Nebbiolo. Rozkládá se v kopcích Langhe v okolí obcí Barbaresco, Neive a Treiso (plus malá část území Alba). Klimatické a půdní podmínky jsou podobné jako v Barolu, avšak mírně nižší nadmořské výšky a o něco úrodnější vápenato-jílovité půdy Tortonského souvrství dávají vínům Barbaresco často jemnější charakter. Tradičně se Barbarescu přezdívá „královna Nebbiola“ (zatímco Barolo bývá označováno za krále) – Barbaresca totiž bývají dříve přístupná, elegantnější v aromatice, ačkoliv špičkové exempláře dosahují srovnatelné komplexity a dlouhověkosti. Dle pravidel denominace musí Barbaresco zrát alespoň 26 měsíců, z toho 9 měsíců v sudu; kategorie Riserva vyžaduje minimálně 50 měsíců zrání. Vína Barbaresco tak spojují strukturu a potenciál Nebbiola s rafinovanější tváří – vynikají typickými tóny růží, červeného ovoce a koření, které se s věkem rozvíjejí do nesmírně komplexních poloh (lanýž, lesní podrost, čaj, tabák).

 

 

Nejstarší keře v Serraboelle

Vinohrad Serraboella patří mezi nejceněnější polohy vinařství Rivetti – jižní svah nedaleko vesnice Neive dává hrozny pro jejich největší vína. Nejstarší keře odrůdy Nebbiolo na této vinici jsou dnes přes 60 let staré, což zaručuje velmi nízkou produkci hroznů, ale o to větší kvalitu. Kořeny starých keřů sahají hluboko do půdy a dodávají vínu minerální komplexitu; z malých, vysoce koncentrovaných hroznů pak vzniká Barbaresco výjimečné intenzity. Riserva Serraboella se vyrábí jen v nejlepších letech, kdy počasí dovolí Nebbiolu optimálně dozrát. Každý ročník tak představuje unikátní spojení terroiru starých keřů a charakteru daného roku. Výsledné víno oplývá hloubkou chutí a bohatým aromatickým profilem, jakého lze dosáhnout jen ze starých vinic – je to doslova tekutý otisk tradice a místa.

 

Dvojí zrání v dubových sudech

Massimo Rivetti u své Riservy Serraboella uplatňuje promyšlenou kombinaci zrání, která spojuje to nejlepší z moderní i tradiční školy. Nejprve víno tráví 24 měsíců v barrique sudech z francouzského dubu (o objemu 225 l), z nichž třetina je zcela nových – díky tomu získá jemné tóny vanilky, koření a dojde k pozvolnému zakulacení tříslovin. Následně se víno stěhuje do velkého slavonského sudu o objemu 2500 l, kde zraje další 2 roky. Ve velkém sudu dochází k pomalé mikrooxidaci, která dále harmonizuje chuť a nechává vyniknout odrůdový charakter Nebbiola bez nadměrného ovlivnění dalším dřevem. Tato dvoufázová elevace trvající dohromady čtyři roky propůjčuje vínu unikátní rovnováhu – snoubí se v něm eleganční krémovost a kořenitost z bariku s klasickou noblesou vyzrálého Nebbiola. Taniny se dokonale začlení a výsledné víno nese otisk dlouhého zrání: je komplexní, hladké a přitom má pevnou páteř pro dlouhý život v archivu.

Gastronomické párování

Barbaresco Riserva Serraboella je víno, které se uplatní u slavnostní tabule i gurmánských experimentů. Skvěle doprovodí vydatné pokrmy z červených mas a zvěřiny – například srnčí ragú, kančí na víně nebo pomalu dušená hovězí líčka. Díky výrazným tříslovinám a kyselině dokáže vytvořit harmonii i s tučnějšími úpravami kachny či jehněčího. V kraji Piemontu se Barbaresco tradičně podává k pokrmům s lanýži: vyzkoušejte ho ke krémovému rizotu s bílými lanýži nebo k čerstvým těstovinám tajarin s hoblinkami lanýže, kde víno svou aromatikou lanýžové tóny nádherně doplňuje. Z sýrů se nabízí spojení s tvrdými vyzrálými sýry typu Parmigiano Reggiano či místním horským Castelmagno. Pro svůj komplexní charakter je však toto víno také vynikající sólo – můžete jej podávat po jídle k pomalému vychutnávání a rozjímání.

Rizoto s lanýži

Servis a archivace vína

Barbaresco tohoto kalibru si zaslouží péči i při servisu. Před podáváním lahev postavte (ideálně den předem), aby se případné usazené taniny a vinný kámen stáhly ke dnu. Víno servírujte při teplotě okolo 18 °C. Po otevření doporučujeme dekantaci – mladší ročníky klidně 2 hodiny předem, aby se buket plně rozvinul. K nalévání použijte nejlépe širší sklenice s větším kalichem (např. burgundského typu), které koncentrovanému aromatu Nebbiola poskytnou dostatek prostoru. Pokud víno nezdoláte najednou, můžete zbytek uzavřít vakuovou zátkou a uchovat do druhého dne, aniž by ztratil svěžest. Archivační potenciál této Riservy je vynikající – při správném uskladnění (v chladu a tmě) ji můžete nechat ležet 15 i více let. Odhadovaným vrcholem je období kolem roku 2035, ale víno může zrát a těšit i déle; s věkem se budou rozvíjet terciární tóny sušených květin, lanýžů či tabáku, které ještě umocní komplexnost zážitku.

Dekanter a sklenička

Související články

 

Barolo a Barbaresco: král a královna Piemontu

Barolo a Barbaresco – dvě nejslavnější vína z odrůdy Nebbiolo. V čem jsou si podobná a v čem se liší? Nahlédněte do světa těchto “sourozenců”, porovnejte jejich terroir, styl i tradice a zjistěte, proč se Barolu říká král a Barbarescu královna.

Přejít na článek
 

Serraboella: legendární vinice Barbaresca

Ponořte se do příběhu proslulého cru Serraboella v srdci obce Neive. Čím je tato vinice výjimečná a jak ovlivňuje charakter vín, která z ní pocházejí? Seznamte se s historií a terroirem Serraboelly – vinice, jež dává vzniknout jedněm z nejrafinovanějších a nejstrukturovanějších Barbaresk oblasti. Co o Serraboelle soudí místní vinaři a proč by neměla ujít pozornosti žádného milovníka Nebbiola?

Přejít na článek
Nebbio klub logo

Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!

Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další. Čím více nakoupíte tím více ušetříte!

Zjistit podrobnosti

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Přístup pouze pro osoby starší 18 let

Víno čeká na ty, kteří dozráli.