Párování Barbery

Párování Barbery: praktický návod od rajčatových těstovin přes pizzu a bylinkové pečeně až po sýry a uzeniny. Jak nechat vyniknout šťavnatou kyselinu a červené ovoce tohoto piemontského červeného.

Barbera & gastronomické skvosty: proč funguje téměř vždy

Barbera je typická svou šťavnatou kyselinou, nízkými taniny a vůní třešní/višní (často i švestek). Díky tomu skvěle „uklidí“ mastnotu, osvěží sytější sousta a udrží chuť jídla čistou. V piemontské kuchyni doprovází zejména rajčatové omáčky, masová ragú, pečenou drůbež a vepřové s bylinkami, ale i pizzu, uzeniny a grilovanou zeleninu.

Pokud hledáte všestranný styl „na každý den“, sáhněte po Barbeře d’Alba Froi (tanková, zrání v oceli); pro co nejčistší ovocný výraz s minimem sklepních zásahů a bez přidaných siřičitanů po Senza Segreti (vinifikace i školení v nerezu, bez přidaných siřičitanů); pro komplexnější, hutnější kuchyni pak po Serraboella Superiore (dlouhé zrání v barrique).

 

Jisté kombinace: od rajčat po bylinkové pečeně

Těstoviny & rajčata: kyselina Barbery si rozumí s kyselinou rajčat. Spaghetti al pomodoro, penne all’arrabbiata nebo tagliatelle al ragù jsou sázka na jistotu. U lehčích omáček volte ovocnější styl (Senza Segreti), u ragú klidně plnější (Serraboella Superiore).

Pizza: klasická Margherita, Salame či Funghi volá po šťavnatém doušku. Přirozená svěžest Barbery očistí patro od sýra i olivového oleje – ideální je Froi nebo Senza Segreti.

Drůbež & vepřové na bylinkách: pečené kuře s rozmarýnem, krůta s tymiánem či vepřová pečeně se šalvějí získají s Barberou lepší šťávu a jasnější kořenitost pokrmu. Pro bylinkové krusty sáhněte po Serraboella Superiore.

Sýry & uzeniny: čerstvé a polotvrdé sýry (mozzarella, taleggio) a salumi milují kyselinu Barbery – prochutná sousto a nezatíží patro. Skvěle funguje Froi.

Grilovaná zelenina: lilky, cukety, papriky nebo houby s olivovým olejem (klidně i s trochou balzamika) Barbera krásně zvýrazní a „nepřekouří“. Volte ovocnější Senza Segreti.

Jak vybrat styl Barbery k jídlu

Ovocná & tanková (např. Senza Segreti): těstoviny s rajčaty, pizza, saláty s balzamikem, grilovaná zelenina. Plnější & sud (např. Serraboella Superiore): ragú, pečené vepřové/drůbež, bylinkové krusty. Univerzální všestrannost (např. Froi): všední večeře napříč týdnem.

Brasato al Barbera

Doporučujeme ochutnat

Párování v praxi: 6 ověřených kombinací

1) Spaghetti al pomodorotanková Barbera (Senza Segreti): kyselina + kyselina = čistá, šťavnatá linka.
2) Tagliatelle al ragùplnější Barbera (Serraboella Superiore): víno podrží umami a koření, nezatíží taniny.
3) Pizza Margherita / Salameovocný, živý styl (Froi nebo Senza Segreti).
4) Kuře s rozmarýnem, krůta s tymiánemstředně plná Barbera (Froi): šťáva, bylinky, čisté patro.
5) Vepřová pečeně se šalvějíkomplexnější styl (Serraboella Superiore): dotek koření a delší dozvuk.
6) Mozzarella & taleggio, salumiovocná Barbera (Froi): osvěží tuk, podpoří mléčnou krémovost.

Teplotní tip: servírujte Barberu mírně zchladlou na 16–18 °C (mladší a tankové klidně blíže 16 °C).

Nebbio klub logo

Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!

Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další. Čím více nakoupíte tím více ušetříte!

Zjistit podrobnosti

Přístup pouze pro osoby starší 18 let

Víno čeká na ty, kteří dozráli.