Langhe Chardonnay D.O.C. Botticella 2023 ORGANIC
Kód: 94Detailní popis produktu
Langhe Chardonnay D.O.C. “Botticella” 2023 ORGANIC
Suché bílé víno z odrůdy Chardonnay pochází z kopcovitých vinic oblasti Langhe v okolí městečka Neive (Piemont, severní Itálie). Hrozny jsou pěstovány v režimu BIO a sklízí se ručně během chladných ranních hodin. Ihned po sběru jsou chráněny suchým ledem a podstupují 24hodinovou kryomaceraci při teplotě 0 °C, aby se maximalizoval aromatický potenciál slupek při zachování čistoty a svěžesti moštu. Fermentace probíhá za pomoci původních kvasinek částečně v menších dubových sudech a následně víno zraje 10–12 měsíců ve velkém francouzském sudu o objemu 1200 l. Díky tomuto šetrnému postupu získává víno výraznou strukturu a komplexitu, aniž by ztratilo svou přirozenou ovocnou svěžest. „Elegantní bílý klenot z Langhe spojující svěžest a noblesu dubu.“
Barva a vůně: Slámově žlutá se zlatavými odlesky. Vůně lískových oříšků a kaštanů, zelené jablko, hruška a citrusová kůra; jemný dotek vanilky a koření z dubu.
Chuť: Středně plné až plnější, hladká až krémová textura. Tóny citronového krému a pečeného jablka v harmonii s mandlí a toastem; živá kyselina, dlouhá minerální dochuť s jemným kořením a oříškem.
Servírování: 10–12 °C do větší tulipánové či burgundské sklenice. Otevřít ~15 min předem; dekantace není nutná. Potenciál zrání 5–7 let (cca do 2030).
Gastronomie: Skvělé k risottu s bílými lanýži, tagliolini al tartufo, vyzrálým krémovým sýrům (Taleggio, Comté), mořským plodům a rybám (lososí tatarák, grilované kalamáry s citronem).
Parametry
Jak chutná toto víno?

Citrusová kůra
Svěží tón připomínající kůru zralých citronů a grepu.

Zelené jablko
Šťavnatý projev zelených jablek dodává vínu křupavou svěžest.

Bílé květiny
Jemné květinové tóny (akát, heřmánek) propůjčují vínu eleganci.

Meruňky
Jemné peckové ovoce (meruňka/broskev) zvýrazňuje ovocnost.

Hruška
Šťavnaté tóny zralé letní hrušky.

Brioška
Jemné tóny pečiva z ležení na kalech (sur lie/bâtonnage).

Mandle
Jemně mandlový akcent z francouzského dubu.

Lískový oříšek
Diskrétní oříškový tón z velkého francouzského sudu (1200 l).

Vanilka
Lehký vanilkový dotek z jemného kontaktu s dubem.

Toast
Jemný toastový nádech z dubového sudu, v chuti nevtíravý.

Sušené meruňky
Objevují se po 3–5 letech zrání; u ročníku 2023 zatím spíše nenápadné.

Včelí vosk
Tón vosku/honeycomb typický pro zralejší bílá vína; u 2023 zatím nevýrazný.

Sušené květiny
Projev z lahvové zralosti; u 2023 očekávejte až při dalším ležení.

Seno
Zemitě-bylinkový tón spojený s vyzráváním; u 2023 zatím minimální.

Med
Medové tóny se objevují až s lahvovou zralostí; u 2023 spíše výhledově.
Doporučujeme ochutnat

Langhe Arneis D.O.C. Aurelia ORGANIC
Elegantní suché 12,5 %; s vůní akátu, hrušek a citrusů, svěží chutí.

Moscato d’Asti D.O.C.G. Maggiorina ORGANIC
Sladké, jemně perlivé 5%; s chutí akátového medu, pomerančového květu a meruňky.

Alta Langa D.O.C.G. Extra Brut ORGANIC
Suché šumivé víno 12,5 %; vůně citronové kůry, zeleného jablka a bílých květů.

Alta Langa Rosè D.O.C.G. Extra Brut ORGANIC
Suché šumivé víno 12,5 %; vůně citronové kůry, zeleného jablka a bílých květů.

Langhe Rosato D.O.C. ViaRivetti22 ORGANIC
Lehké, suché růžové víno 12,5 %; s chutí šťavnatých jahod, malin a třešní.
Botticella – Chardonnay z velkého sudu
Název „Botticella“ v italštině znamená „sud“ či „soudky“ a odkazuje na unikátní způsob zrání tohoto vína. Víno fermentovalo a zrálo po dobu jednoho roku ve velkém francouzském dubovém sudu o objemu 1200 l. Použití takto rozměrného sudu zajišťuje, že se do vína uvolňuje jen jemný dotek dubu – na rozdíl od malých barikových sudů, které víno výrazněji ovlivňují. Chardonnay tak získává ušlechtilé nuance vanilky, toastu a koření velmi pozvolna a v menší intenzitě, což dovoluje vyniknout přirozenému ovoci a terroiru Langhe. Výsledkem je krásně vyvážené víno, kde se noblesní stopa dubu snoubí s typickou minerální svěžestí piemontského Chardonnay. Omezené množství tohoto cuvée (limitovaná edice) podtrhuje exkluzivitu a jedinečnost každé lahve „Botticella“.
Noční sběr hroznů & kryomacerace
Stejně jako u ostatních bílých vín vinařství Rivetti probíhá sklizeň hroznů Chardonnay ve vinici ještě před východem slunce, kdy jsou teploty nejnižší. Bezprostředně po utržení hroznů se do sběrných beden přidává potravinářský suchý led (CO2), který okamžitě ochladí hrozny a vytvoří inertní atmosféru – tím se zabrání nežádoucí oxidaci aroma. Po dopravení do sklepa jsou hrozny jemně lisovány a mošt i se slupkami následně maceruje v chladu okolo 0 °C po dobu 24 hodin. Tato tzv. *kryomacerace* umožňuje získat ze slupek maximum aromatických a minerálních látek, aniž by se do vína uvolnily hořké třísloviny. Výsledkem je mošt s výjimečně čistým odrůdovým aromatem a vysokou přírodní kyselinkou, která je základem svěžesti a elegance tohoto vína.
12 měsíců zrání v dubu
Po fermentaci víno zrálo téměř jeden rok ve velkém dubovém sudu pod dohledem zkušeného enologa Davide Rivettiho. Během těchto 10–12 měsíců docházelo k postupnému zakulacení a propojení chutí – víno leželo na jemných kvasničních kalech, které byly pravidelně promíchávány (batonnage), čímž získalo hladší texturu a tóny čerstvě upečeného pečiva. Velký objem sudu zaručil, že dubové dřevo víno ovlivnilo jen zlehka: do Chardonnay se tak promítly delikátní tóny vanilky, toastu a koření, jež však nepřebily odrůdový projev ovoce a minerality. Teprve po dosažení optimální harmonie mezi ovocností, kyselinkou a sudovou komplexností bylo víno lahvováno. Díky tomuto dlouhému zrání získala „Botticella“ mimořádnou hloubku, noblesu a potenciál zrání na několik dalších let.
Gastronomické párování
Toto plnější Chardonnay dokáže skvěle doprovodit širokou škálu pokrmů. Kromě klasických kombinací s rybami či drůbeží vynikne zejména v páru s luxusními surovinami piemontské kuchyně. Díky jemným oříškovým a krémovým tónům je ideálním partnerem pro bílé lanýže – ať už nastrouhané na čerstvých těstovinách či v krémovém risottu, víno podtrhne jejich aroma a současně nabídne osvěžující kontrast v podobě šťavnaté kyselinky. Mořské plody a lahodné měkkýše (ústřice, hřebenatky) najdou v tomto víně elegantní doplněk, který zvýrazní jejich sladkost a minerálnost. Zralé sýry s krémovou texturou (např. taleggio, brie truflé) zase krásně rezonují s plností a tóny másla v chuti vína. „Botticella“ se hodí i k moderní gastronomii – vyzkoušejte ji k pokrmům jako jsou šťavnatý humří bisque, telecí medailonky s lanýžovou omáčkou či lehce pikantní asijské recepty z kokosového mléka, kde její komplexnost a harmonie vyniknou naplno.

Servis a archivace vína
Aby se plně rozvinul charakter tohoto vína, doporučujeme jej podávat při teplotě mírně vyšší než u lehčích bílých – ideálně okolo 10–12 °C. Příliš nízká teplota by potlačila vůni a chuťové nuance; naopak při 12 °C vynikne jak ovocnost, tak jemné tóny dubu. Vhodnou sklenicí je větší kalich na bílé víno či burgundská sklenice, která poskytne vínu dostatečný prostor k nadechnutí. Dekantace není nutná, avšak pro zvýraznění aromatiky můžete víno zlehka promíchat ve sklenici nebo otevřít láhev s drobným předstihem. Co se týče archivace, „Botticella“ není typ vína určený k dlouhému desetiletému ležení, přesto mu kratší archivace (5–6 let) prospěje – zhruba do roku 2029 se v láhvi dále zjemní a rozvine sekundární medové a oříškové tóny. Uchovávejte v chladu a temnu; víno již bylo lahvováno připravené k pití, ale odmění trpělivost milovníka vín zajímavou evolucí.

Související články
Chardonnay v Piemontu: světová odrůda v srdci Langhe
Objevte příběh Chardonnay v tradičním regionu červených vín. Jak se tato mezinárodní odrůda zabydlela v Langhe po boku odrůd Nebbiolo či Arneis a jakou tvář jí piemontské podnebí a půdy propůjčují?
Přejít na článekBio vinařství v Langhe: tradice a budoucnost
Jak ekologické vinohradnictví mění tvář kraje Langhe a proč vína s certifikací BIO dobývají svět kvalitních vín.
Přejít na článek
Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!
Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další. Čím více nakoupíte tím více ušetříte!
Zjistit podrobnostiBuďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.