Langhe Chardonnay D.O.C. Botticella 2023 ORGANIC

Kód: 94
Více za méně
579 Kč
Na dotaz
Množstevní sleva
1 - 2 ks
579 Kč / ks
3 - 5 ks = sleva 3 %
561,63 Kč / ks
6 a více ks = sleva 5 %
550,05 Kč / ks
Ušetříte 0 Kč

Langhe Chardonnay D.O.C. “Botticella” 2023 BIO – 100 % Chardonnay, 12 měsíců ve francouzském dubu (botte 1200 l); citrusová kůra, zelené jablko, hruška, dotek lískového oříšku a vanilky; středně plné, krémové, svěží kyselina, dlouhý minerální závěr. Servis 10–12 °C, bez dekantace.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Langhe Chardonnay D.O.C. “Botticella” 2023 ORGANIC

Suché bílé víno z odrůdy Chardonnay pochází z kopcovitých vinic oblasti Langhe v okolí městečka Neive (Piemont, severní Itálie). Hrozny jsou pěstovány v režimu BIO a sklízí se ručně během chladných ranních hodin. Ihned po sběru jsou chráněny suchým ledem a podstupují 24hodinovou kryomaceraci při teplotě 0 °C, aby se maximalizoval aromatický potenciál slupek při zachování čistoty a svěžesti moštu. Fermentace probíhá za pomoci původních kvasinek částečně v menších dubových sudech a následně víno zraje 10–12 měsíců ve velkém francouzském sudu o objemu 1200 l. Díky tomuto šetrnému postupu získává víno výraznou strukturu a komplexitu, aniž by ztratilo svou přirozenou ovocnou svěžest. „Elegantní bílý klenot z Langhe spojující svěžest a noblesu dubu.“

Barva a vůně: Slámově žlutá se zlatavými odlesky. Vůně lískových oříšků a kaštanů, zelené jablko, hruška a citrusová kůra; jemný dotek vanilky a koření z dubu.

Chuť: Středně plné až plnější, hladká až krémová textura. Tóny citronového krému a pečeného jablka v harmonii s mandlí a toastem; živá kyselina, dlouhá minerální dochuť s jemným kořením a oříškem.

Servírování: 10–12 °C do větší tulipánové či burgundské sklenice. Otevřít ~15 min předem; dekantace není nutná. Potenciál zrání 5–7 let (cca do 2030).

Gastronomie: Skvělé k risottu s bílými lanýži, tagliolini al tartufo, vyzrálým krémovým sýrům (Taleggio, Comté), mořským plodům a rybám (lososí tatarák, grilované kalamáry s citronem).

Parametry

Odrůda
100 % Chardonnay
Alkohol
12,5 %
Zbytkový cukr
< 4 g/l (suché)
Teplota servírování
10–12 °C
Vinifikace
Fermentace a 12 měsíců zrání ve 1200l dubovém sudu
Region
Langhe D.O.C., Piemont, Itálie
Objem
0,75 l

Jak chutná toto víno?

Citrusová kůra

Citrusová kůra

Svěží tón připomínající kůru zralých citronů a grepu.

Primární chuť
Zelené jablko

Zelené jablko

Šťavnatý projev zelených jablek dodává vínu křupavou svěžest.

Primární chuť
Bílé květiny

Bílé květiny

Jemné květinové tóny (akát, heřmánek) propůjčují vínu eleganci.

Primární chuť
Meruňky

Meruňky

Jemné peckové ovoce (meruňka/broskev) zvýrazňuje ovocnost.

Primární chuť
Hruška

Hruška

Šťavnaté tóny zralé letní hrušky.

Primární chuť
Brioška

Brioška

Jemné tóny pečiva z ležení na kalech (sur lie/bâtonnage).

Sekundární chuť
Mandle

Mandle

Jemně mandlový akcent z francouzského dubu.

Sekundární chuť
Lískový oříšek

Lískový oříšek

Diskrétní oříškový tón z velkého francouzského sudu (1200 l).

Sekundární chuť
Vanilka

Vanilka

Lehký vanilkový dotek z jemného kontaktu s dubem.

Sekundární chuť
Toast

Toast

Jemný toastový nádech z dubového sudu, v chuti nevtíravý.

Sekundární chuť
Sušené meruňky

Sušené meruňky

Objevují se po 3–5 letech zrání; u ročníku 2023 zatím spíše nenápadné.

Terciární chuť
Včelí vosk

Včelí vosk

Tón vosku/honeycomb typický pro zralejší bílá vína; u 2023 zatím nevýrazný.

Terciární chuť
Sušené květiny

Sušené květiny

Projev z lahvové zralosti; u 2023 očekávejte až při dalším ležení.

Terciární chuť
Seno

Seno

Zemitě-bylinkový tón spojený s vyzráváním; u 2023 zatím minimální.

Terciární chuť
Med

Med

Medové tóny se objevují až s lahvovou zralostí; u 2023 spíše výhledově.

Terciární chuť

Doporučujeme ochutnat

 

Botticella – Chardonnay z velkého sudu

Název „Botticella“ v italštině znamená „sud“ či „soudky“ a odkazuje na unikátní způsob zrání tohoto vína. Víno fermentovalo a zrálo po dobu jednoho roku ve velkém francouzském dubovém sudu o objemu 1200 l. Použití takto rozměrného sudu zajišťuje, že se do vína uvolňuje jen jemný dotek dubu – na rozdíl od malých barikových sudů, které víno výrazněji ovlivňují. Chardonnay tak získává ušlechtilé nuance vanilky, toastu a koření velmi pozvolna a v menší intenzitě, což dovoluje vyniknout přirozenému ovoci a terroiru Langhe. Výsledkem je krásně vyvážené víno, kde se noblesní stopa dubu snoubí s typickou minerální svěžestí piemontského Chardonnay. Omezené množství tohoto cuvée (limitovaná edice) podtrhuje exkluzivitu a jedinečnost každé lahve „Botticella“.

 

Noční sběr hroznů & kryomacerace

Stejně jako u ostatních bílých vín vinařství Rivetti probíhá sklizeň hroznů Chardonnay ve vinici ještě před východem slunce, kdy jsou teploty nejnižší. Bezprostředně po utržení hroznů se do sběrných beden přidává potravinářský suchý led (CO2), který okamžitě ochladí hrozny a vytvoří inertní atmosféru – tím se zabrání nežádoucí oxidaci aroma. Po dopravení do sklepa jsou hrozny jemně lisovány a mošt i se slupkami následně maceruje v chladu okolo 0 °C po dobu 24 hodin. Tato tzv. *kryomacerace* umožňuje získat ze slupek maximum aromatických a minerálních látek, aniž by se do vína uvolnily hořké třísloviny. Výsledkem je mošt s výjimečně čistým odrůdovým aromatem a vysokou přírodní kyselinkou, která je základem svěžesti a elegance tohoto vína.

 

12 měsíců zrání v dubu

Po fermentaci víno zrálo téměř jeden rok ve velkém dubovém sudu pod dohledem zkušeného enologa Davide Rivettiho. Během těchto 10–12 měsíců docházelo k postupnému zakulacení a propojení chutí – víno leželo na jemných kvasničních kalech, které byly pravidelně promíchávány (batonnage), čímž získalo hladší texturu a tóny čerstvě upečeného pečiva. Velký objem sudu zaručil, že dubové dřevo víno ovlivnilo jen zlehka: do Chardonnay se tak promítly delikátní tóny vanilky, toastu a koření, jež však nepřebily odrůdový projev ovoce a minerality. Teprve po dosažení optimální harmonie mezi ovocností, kyselinkou a sudovou komplexností bylo víno lahvováno. Díky tomuto dlouhému zrání získala „Botticella“ mimořádnou hloubku, noblesu a potenciál zrání na několik dalších let.

 

Gastronomické párování

Toto plnější Chardonnay dokáže skvěle doprovodit širokou škálu pokrmů. Kromě klasických kombinací s rybami či drůbeží vynikne zejména v páru s luxusními surovinami piemontské kuchyně. Díky jemným oříškovým a krémovým tónům je ideálním partnerem pro bílé lanýže – ať už nastrouhané na čerstvých těstovinách či v krémovém risottu, víno podtrhne jejich aroma a současně nabídne osvěžující kontrast v podobě šťavnaté kyselinky. Mořské plody a lahodné měkkýše (ústřice, hřebenatky) najdou v tomto víně elegantní doplněk, který zvýrazní jejich sladkost a minerálnost. Zralé sýry s krémovou texturou (např. taleggio, brie truflé) zase krásně rezonují s plností a tóny másla v chuti vína. „Botticella“ se hodí i k moderní gastronomii – vyzkoušejte ji k pokrmům jako jsou šťavnatý humří bisque, telecí medailonky s lanýžovou omáčkou či lehce pikantní asijské recepty z kokosového mléka, kde její komplexnost a harmonie vyniknou naplno.

Lanýžové rizoto

Servis a archivace vína

Aby se plně rozvinul charakter tohoto vína, doporučujeme jej podávat při teplotě mírně vyšší než u lehčích bílých – ideálně okolo 10–12 °C. Příliš nízká teplota by potlačila vůni a chuťové nuance; naopak při 12 °C vynikne jak ovocnost, tak jemné tóny dubu. Vhodnou sklenicí je větší kalich na bílé víno či burgundská sklenice, která poskytne vínu dostatečný prostor k nadechnutí. Dekantace není nutná, avšak pro zvýraznění aromatiky můžete víno zlehka promíchat ve sklenici nebo otevřít láhev s drobným předstihem. Co se týče archivace, „Botticella“ není typ vína určený k dlouhému desetiletému ležení, přesto mu kratší archivace (5–6 let) prospěje – zhruba do roku 2029 se v láhvi dále zjemní a rozvine sekundární medové a oříškové tóny. Uchovávejte v chladu a temnu; víno již bylo lahvováno připravené k pití, ale odmění trpělivost milovníka vín zajímavou evolucí.

Sklenička chardonnay

Související články

 

Chardonnay v Piemontu: světová odrůda v srdci Langhe

Objevte příběh Chardonnay v tradičním regionu červených vín. Jak se tato mezinárodní odrůda zabydlela v Langhe po boku odrůd Nebbiolo či Arneis a jakou tvář jí piemontské podnebí a půdy propůjčují?

Přejít na článek
 

Bio vinařství v Langhe: tradice a budoucnost

Jak ekologické vinohradnictví mění tvář kraje Langhe a proč vína s certifikací BIO dobývají svět kvalitních vín.

Přejít na článek
Nebbio klub logo

Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!

Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další. Čím více nakoupíte tím více ušetříte!

Zjistit podrobnosti

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Přístup pouze pro osoby starší 18 let

Víno čeká na ty, kteří dozráli.