Langhe Nebbiolo D.O.C. Avene 2023 ORGANIC

Kód: 82
Více za méně
489 Kč
Na dotaz
Množstevní sleva
1 - 2 ks
489 Kč / ks
3 - 5 ks = sleva 3 %
474,33 Kč / ks
6 a více ks = sleva 5 %
464,55 Kč / ks
Ušetříte 0 Kč

Elegantní Langhe Nebbiolo DOC „Avene“ 2023 ORGANIC z hrdinské, vysoko položené vinice: višně a maliny, tóny růže a fialky, živá kyselina, jemně křídové taniny; 12 měsíců ve velkých slavonských sudech dodává lehce kořenitý závěr.

Detailní informace

Detailní popis produktu

 

Langhe Nebbiolo D.O.C. “Avene” 2023 ORGANIC

Elegantní Nebbiolo z hrdinské vinice vysoko nad Langhe.

Suché červené víno z odrůdy Nebbiolo pochází z jedné z nejvýše položených vinic oblasti Langhe v okolí obce Neive (Piemont). Vinice Avene leží v nadmořské výšce přes 500 m a díky sklonu přes 30 % patří mezi tzv. „hrdinské vinice“, které lze obdělávat pouze ručně. Rodinné vinařství Massimo Rivetti, jež patří k průkopníkům organického vinohradnictví v regionu, zde pěstuje Nebbiolo s maximálním respektem k přírodě. Hrozny se sbírají ručně v optimální zralosti a víno kvasí v nerezových tancích za kontrolované teploty (26 °C) po dobu 12–15 dnů. Poté zraje 12 měsíců ve velkých 2500l slavonských dubových sudech a dalších ~6 měsíců v lahvi. Výsledkem je noblesní Nebbiolo, které si zachovává svěží ovocnost a eleganci, má jednodušší, měkčí tříslovinu než jeho slavnější příbuzní z Barbaresca, ale zároveň překvapí hloubkou a minerální čistotou projevu. Je to charakteristické víno plné osobitosti, které dokonale vystihuje terroir Alto Langhe a potěší jak znalce, tak i objevitele velkých piemontských vín.

Barva a vůně: Víno má středně intenzivní, průsvitnou rubínově červenou barvu s fialkovými odlesky. Ve vůni se otevírá bohatý buket květin a červeného ovoce – najdeme zde sušené růžové okvětní lístky a fialky, které doplňují tóny zralých malin, třešní a brusinek. Aroma je elegantně podkresleno bylinnými nuancemi připomínajícími fenykl a lesní podrost. S postupným provzdušněním se objevuje také dotek lékořice, lehký závan kouře a mentolu. Celkově působí vůně komplexně a zároveň svěže, s harmonickou kombinací ovocné sladkosti a zemitých tónů.

Chuť: V chuti je víno středně plné, avšak velmi živé a svěží. Dominují šťavnaté tóny červeného ovoce – višně, červeného rybízu či brusinek – provázené výraznou kyselinou, která vínu dodává energii a „křupavost“. Třísloviny jsou již překvapivě vyzrálé a jemnozrnné, přesto stále výrazné a strukturované (na poměry Langhe Nebbiola téměř barbereskového charakteru). Na patře se tak snoubí sametová ovocnost s pevnou kostrou taninů. V závěru se chuť rozvíjí do lehce kořenitých tónů (náznak bílého pepře, lékořice) a minerální slanosti. Dochuť je dlouhá, suchá a čistá, s dotekem hořké čokolády a sušených švestek. Celkově působí víno harmonicky a elegantně – je skvěle pitelné už jako mladé, ale zároveň má dostatek struktury, aby se mohlo dále rozvíjet na lahvi.

Parametry

Odrůda
100 % Nebbiolo
Alkohol
14 %
Zbytkový cukr
< 4 g/l (suché)
Teplota servírování
16–18 °C
Zrání v sudu
12 měsíců (2500 l Slavonský dub)
Vinifikace
12–15 dní macerace v nerezu (26 °C)
Region
Langhe D.O.C., Piemont, Itálie
Objem
0,75 l

 

Jak chutná toto víno?

Třešně

Třešně

Šťavnaté tóny zralých tmavých třešní dodávají vínu bohatou ovocnou linku.

Primární chuť
Jahody

Jahody

Lehce nasládlé tóny lesních jahod přispívají k ovocné svěžesti vína.

Primární chuť
Růže

Růže

Tóny sušených růžových okvětních lístků propůjčují vínu noblesní aroma.

Primární chuť
Fialka

Fialka

Jemné fialkové aroma dodává vínu eleganci a podtrhuje jeho odrůdový původ.

Primární chuť
Maliny

Maliny

Čerstvé lesní maliny a červený rybíz přinášejí vínu výraznou kyselkavost a ovocný šmrnc.

Primární chuť
Dub

Dub

Jemný dotek koření a dřeva ze zrání ve velkých slavonských sudech; vliv je střídmý a nechává vyniknout ovoci.

Sekundární chuť
Lékořice

Lékořice

Nasládlá kořenitá nuance připomínající lékořicový kořen dodává vínu větší hloubku.

Sekundární chuť
Koření

Koření

Nádech bílého pepře a jemné kořenitosti; po provzdušnění se přidají lehké kouřové nuance.

Sekundární chuť
Lanýž

Lanýž

Zemitý tón černého lanýže se objevuje u nazrálejších ročníků, dodává vínu komplexnost.

Terciární chuť
Lesní podrost

Lesní podrost

Mech, spadané listí a jehličí – tyto tóny se rozvíjejí při delším ležení vína.

Terciární chuť
Kůže

Kůže

Jemná kožená stopa se objevuje hlavně u nazrálejších lahví; mladý ročník 2023 ji projeví spíše střídmě.

Terciární chuť
Tabák

Tabák

Suché tabákové tóny jsou typické až po delší lahvové zralosti; u 2023 půjde spíše o náznak než dominantu.

Terciární chuť
Káva

Káva

Lehký tón pražené kávy a hořké čokolády se rozvíjí u vyzrálejších ročníků.

Terciární chuť
Máta

Máta

Chladivý dotek máty/mentolu se může objevit s dalším zráním a příjemně doznívá na patře.

Terciární chuť

Hodnocení odborníků

Vino Voices – Tom Mullen
Jeff Porter
Wine Enthusiast
Svůdný buket intenzivních květinových tónů a drcených malin; na patře vyvážený projev s nakyslými lesními plody, zemitě kořenitými tóny a nádechem borovice.
90 / 100
Zdroj recenze
Decanter
Decanter
světový magazín o víně
Lehce džemové tóny borůvek a jahod v aromatu přecházejí v koncentrovanou chuť plnou svěžího kořenitého ovoce s bylinným podkresem. Taniny jsou zralé, pevné a lehce křídové.
91 / 100
Zdroj recenze
James Suckling – Wine Critic
James Suckling
vinařský kritik
Komplexní víno s intenzivním aroma lékořice, kouře, lesního podrostu a sušených hub, doplněným o nádech červeného rybízu a višní. Lehkčí tělo s vytříbenými taniny, jasnou kyselinou a šťavnatě kořenitým závěrem. Vychutnejte nyní nebo archivujte.
92 / 100
Zdroj recenze
Tastings.com – BTI
Tastings.com
Piedmont Other Red (2024)
Granátová barva. Vůně a chuť třešňových bonbonů, alpských bylin, lékořice a dehtu, pomerančové kůry a růžové vody. Středně plné, živé víno s hřejivým charakterem; v dozvuku se objevují tóny kandované třešně, čerstvých bylin, rybízu, kůže a růžového okvětního lístku. Třísloviny jsou výrazné, avšak elegantní.
93 / 100
Zdroj recenze

Zobrazit více recenzí

Doporučujeme ochutnat

 

Vinice Avene v srdci Langhe

Rodinné vinařství Massimo Rivetti obhospodařuje 25 ha vinic v okolí obce Neive a patří k průkopníkům BIO hospodaření v regionu. Vinice Avene se nachází na strmém jižním svahu v nadmořské výšce okolo 500 m a zaujímá plochu pouhých 1,25 ha. Díky sklonu přes 30 % zde veškeré práce probíhají ručně – hrozny se sklízejí za chladných ranních hodin, kdy jsou nejčerstvější. Chladnější noci ve vyšší nadmořské výšce umožňují pomalejší zrání hroznů a zachování vysoké kyselinky i intenzivního aroma. Tato „hrdinská vinice“ tak dává vzniknout Nebbiolu s výjimečnou aromatikou a svěží strukturou, které zároveň neztrácí typickou hloubku a charakter velkých vín z Langhe.

 

Hrdinská vinice Avene

Strmý vinohrad Avene je ukázkou tradičního „hrdinského“ vinohradnictví v Langhe. Tato malá jednopozemková vinice s 20letými keři Nebbiola je vystavena celodennímu slunci, ale díky vysoké nadmořské výšce zde noční teploty výrazně klesají. To prodlužuje vegetační cyklus, takže hrozny vyzrávají pomaleji a získávají intenzivnější aromatický profil i vyšší kyselinu. Sklizeň probíhá výhradně ručně, neboť prudký svah neumožňuje použití strojů – každý hrozen je pečlivě vybrán přímo na keři. Díky této náročné ruční práci se daří zachovat maximální kvalitu a charakter hroznů, což se promítá do jedinečné elegance a čistoty výsledného vína.

 

Tradiční výroba a zrání

Nebbiolo Avene je vyráběno klasickým postupem, který klade důraz na zachování odrůdového charakteru. Mošt fermentuje s nakvašenými slupkami v nerezových tancích po dobu zhruba 2 týdnů při kontrolované teplotě, aby se optimálně vyluhovaly barviva a taniny. Po jablečno-mléčném kvašení je víno stočeno do tradičních velkých sudů ze slavonského dubu o objemu 25 hl, kde zraje přibližně rok. Díky zrání ve velkém sudu získává víno jemnější třísloviny, aniž by bylo přebytečně ovlivněno chutí dubu – rozvíjejí se delikátní tóny koření a kůže, ale prim hraje nadále ovocnost a terroir. Po stočení ze sudu odpočívá víno ještě kolem půl roku v láhvi, aby se harmonizovalo. Tento pečlivý, časově náročný proces výroby zaručuje, že výsledné víno je dokonale vyvážené, s komplexním projevem a typickou noblesou odrůdy Nebbiolo.

 

Gastronomické párování

Langhe Nebbiolo Avene je velmi univerzální víno k jídlu. Svou živou kyselinkou a elegantní stavbou skvěle doprovodí pokrmy z bohaté piemontské kuchyně. Klasikou je kombinace s pokrmy s bílými lanýži z Alby – ať už jde o krémové rizoto s nastrouhaným lanýžem či domácí těstoviny tajarin se smetanovou omáčkou a lanýži, Nebbiolo podtrhne jejich delikátní aroma a doplní je jemnou zemitostí. Výborně se hodí také k pomalu dušeným masům (například k hovězímu brasato al Barolo), zvěřinovým ragú nebo ke grilovaným červeným masům, kde jeho taniny a kyselina pomohou odlehčit tuk a umocnit chuť. Zralé sýry typu Parmigiano-Reggiano, Pecorino či místní Castelmagno najdou v tomto víně důstojného partnera. A v neposlední řadě si Avene Nebbiolo rozumí i s prosciuttem, salámem a dalšími výběrovými uzeninami – jeho ovocnost a kořenitost krásně doplní prkénko italských antipasti.

Lanýžové rizoto

Servírování a archivace

Aby vynikla noblesa tohoto Nebbiola, doporučujeme jej podávat při teplotě kolem 16–18 °C. Ideální je větší sklenice tulipánového tvaru (např. typu Burgundy), která umožní rozvinout bohaté aroma a zjemnit třísloviny lépe než úzká sklenka. Mladé ročníky je vhodné otevřít 1–2 hodiny před servisem nebo přelít do karafy – víno se nadechne a ukáže více ze své komplexity. Při správném uskladnění (v chladu a temnu) má Langhe Nebbiolo Avene dobrý potenciál zrání: v lahvi může dále jemně nazrávat po dobu zhruba 5–7 let od sklizně. Archivací do roku 2030 získá víno větší uhlazenost a rozvinou se terciární tóny lanýžů, sušených květin či tabáku. Pokud však dáváte přednost výraznější ovocnosti a živosti, neváhejte si jej vychutnat již jako mladé – díky citlivé výrobě je přístupné a skvěle pitelné hned po uvedení na trh.

Dekanter a sklenička

Související články

 

Nebbiolo: královská odrůda Piemontu

Nebbiolo je odrůda, která umí být jemná i nezkrotná zároveň. Pochází z Piemontu, kde na strmých svazích a v chladných ranních mlhách vyzrává do dokonalé rovnováhy mezi tříslovinami, kyselinou a bohatým aromatem. V mládí nabízí svěží tóny červeného ovoce a květin, s věkem se proměňuje do vrstevnatých vín s nuancemi lanýžů, kůže a koření. Není náhodou, že Nebbiolo stojí za legendami, jako jsou Barolo, Barbaresco i elegantní Langhe Nebbiolo.

Přejít na článek
 

Hrdinské vinice: víno z extrémních svahů

Co obnáší pěstování révy na tzv. „hrdinských vinicích“ s mimořádným sklonem? Zjistěte, jak náročná ruční práce na strmých svazích formuje jedinečný charakter vín a proč jsou tyto polohy považovány za hrdinské.

Přejít na článek
Nebbio klub logo

Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!

Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další. Čím více nakoupíte tím více ušetříte!

Zjistit podrobnosti

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Přístup pouze pro osoby starší 18 let

Víno čeká na ty, kteří dozráli.