Nebbiolo: srdce Barola i Barbaresca

Nebbiolo z Piemontu: královská odrůda, která stojí za legendami Barolo a Barbaresco. Poznejte, jak chutná v mládí, jak zraje a proč se liší Langhe Nebbiolo, Barbaresco a Barolo.

Nebbiolo z Piemontu: královská odrůda Barola i Barbaresca

Nebbiolo je odrůda s jedinečným charakterem: jemná ve vůni, nezkrotná ve struktuře. V Piemontu – na kopcích Langhe, kde se na podzim často drží mlhy a noční ochlazení zvyšuje denní teplotní rozdíly – dává vína s pevnou tříslovinou, živou kyselinou a dlouhou dochutí. V mládí potěší červeným ovocem (třešně, maliny), růžemi a fialkami; se zráním se přidávají tóny sušených růží, lanýžů, tabáku a jemné kůže.

Chcete-li začít od přístupnějšího výrazu, sáhněte po Langhe Nebbiolo „Avene“. Pro seriózní, dlouhověký styl je etalonem Barolo; jemnější a dříve přístupný výraz téhož hroznu nabízí Barbaresco – u nás také v podobě Froi či ušlechtilé Riservy Serraboella.

Terroir Barolo a Barbaresco: mlha, výška a půda

Domovem Nebbiola jsou kopce Barola a Barbaresca – mozaika vápnitých slín (marne) a pískovců, které vínu dávají páteř a jemnou minerální linku. Nadmořská výška vinic je oficiálně mezi cca 170–540 m n. m.; výrazné denní teplotní rozdíly napomáhají pomalému a rovnoměrnému dozrávání a zachování svěžesti. I proto si Nebbiolo nese vůně květin a červeného ovoce, ale zároveň tříslovinu, která si říká o čas – ve sklenici i ve sklepě.

V praxi to znamená, že i mladé Nebbiolo je nejlepší servírovat do většího „burgundského“ kalichu a dát mu prostor nadechnout se. K lanýžovým specialitám Piemontu – třeba tajarinům či risottu s lanýži – se odvděčí nezaměnitelnou harmonií.

Barolo ve skleničce

Od mládí k vyspělosti: proměna v čase

V mládí je Nebbiolo štíhlejší, s čistými tóny třešní, malin a okvětních plátků růže – skvěle to ukazuje Langhe Nebbiolo. Se zráním se struktura uhlazuje, tříslovina se zakulacuje a objevují se vrstvy koření, lékořice, podhoubí a lanýžová komplexita. Velká vína jako Barolo nebo Barbaresco tak získávají na hloubce a délce.

Zrání v sudech Barolo a Barbaresco

Doporučujeme ochutnat

 

Barolo vs. Barbaresco: dvě tváře téhož hroznu

Barolo bývá mohutnější a přísnější v tříslovině a obvykle potřebuje více času: podle předpisu zraje min. 38 měsíců, z toho alespoň 18 měsíců v dřevě (Riserva 62/18).
Barbaresco mívá jemnější, dříve přístupný projev; zákon požaduje min. 26 měsíců zrání, z toho alespoň 9 měsíců v dřevě (Riserva 50/9).
Rozdíly v půdách (marne vs. pískovce) a mikroklimatu přispívají k tomu, že Barolo působí robustněji, zatímco Barbaresco je zpravidla dříve pitelné.

Tip k jídlu: tajarin s bílým lanýžem d’Alba, hovězí brasato nebo výběr vyzrálých sýrů podtrhnou noblesu Nebbiola. Pro lehčí, voňavý závěr lze servírovat aromatické Moscato d’Asti (nízký alkohol, jemně perlivé).

Nebbio klub logo

Získejte výhody, připojte se do Nebbio klubu!

Přidejte se k věrnostnímu programu Nebbio a získejte slevu 200 kč na první nákup a slevy na další.

Zjistit podrobnosti

 

Přístup pouze pro osoby starší 18 let

Víno čeká na ty, kteří dozráli.